AKTUALITY

MIROSLAV MUŽÍK – VÝSTAVA


Mgr. Miroslav Mužík

Narozen v roce 1957 v Lounech. Vystudoval UJEP v Ústí nad Labem. Žije a tvoří v Mostě. Vyučuje výtvarnou výchovu na základní a na umělecké škole. Je žákem významných českých malířů Zdeňka Sýkory a Vladislava Mirvalda a členem Lounské krajinářské školy. Je expresivní colorista. Věnuje se zejména fauvistické malbě v plenéru, ale v poslední době také figurální tvorbě. Má za sebou řadu úspěšných výstav. Jeho dílo je zastoupeno v českých i zahraničních soukromých sbírkách.

Miroslav Mužík. Colorista, fauvista, expresionista. Malíř krajin a milovník tvorby v plenéru – zejména Českého Středohoří. Umělec, který vnímá krajinu zejména v barvách komplementárního kontrastu, umí zachytit její smyslnost a svobodu. Ve svých obrazech dává prostor nejen fantazii a emocím diváka, ale hlavně dělá čest poctivé malířské práci a řemeslu. Svou tvorbou se tento lounský rodák právem řadí k nástupcům a pokračovatelům nejen svých učitelů Vladislava Mirvalda a Zdeňka Sýkory, ale také k dalším významným osobnostem světového malířství, jakými byli André Derain, Maurice de Vlaminck či Henri Matisse – které autor obdivuje a ctí.

Jak bylo zmíněno, doménou Mužíkovy tvorby je krajina, která malíře inspiruje a svádí od jeho tvůrčích začátků. Je jí věrný celý život, jeho dílo je stabilní a rukopis čistý, pevný a poznatelný. Barevně ani malířsky nekalkuluje, nevybočuje ze svého stylu a nikdy nepodléhá módnosti ani trendům. Mužíkovy obrazy jsou vášnivými výbuchy barev a extatickými prožitky milovníka přírody, života a nekonečna. Obrazy nejsou nikdy “uzavřeny”, nesnaží se nic konkrétního interpretovat, hovoří barvou, která probouzí smysly a působí na vnitřní svět pozorovatele. Na jeho vnímavost a emoce. Mužík nevypráví, ale otevírá a předává. A je na každém, jak dokáže pochopit a přijmout umělcův vnitřní svět.

PhDr. Renáta Mužíková, Ph.D., kurátorka

Related Posts